Zupa z czerwonej soczewicy |
Dziś stawiam na czerwień i przedstawiam główną bohaterką dania - czerwoną soczewicę. Jeśli chcecie wzbogacić swoją dietę o łatwo przyswajalne białko, kwas foliowy i żelazo, bardzo szybko się z nią zakumplujecie:) Ma niski indeks glikemiczny, więc świetnie się sprawdzi jeśli dbacie o linię. Zupa jest bardzo sycąca, więc spokojnie można ją zaserwować również łasuchom.
Przepis na zupę z czerwonej soczewicy:
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy,
- 2 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- kartonik przecieru pomidorowego,
- odrobina chili,
- papryka słodka,
- sól i pieprz do smaku,
- odrobina oleju rzepakowego,
- śmietana do dekoracji
Wykonanie:
Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na patelni na oleju. Pokrojone warzywa wrzuciłam do garnka i zalałam wodą. Dodałam cebulę i opłukaną soczewicę. Całość gotowałam około 20 minut, mieszając od czasu do czasu i dolewając wody w razie potrzeby. Pod koniec gotowania dodałam przyprawy i wlałam przecier pomidorowy. Zupę można podać na dwa sposoby: standardowo z kawałkami warzyw lub jeśli wolicie całość zblendować. Przed podaniem warto dodać np. łyżkę śmietany.
Smacznego:)
Smacznego:)
Czerwona soczewica |
Czerwona soczewica |
Zupa z czerwonej soczewicy |
na pewno pyszna i sycąca!
OdpowiedzUsuńdokładnie tak:)
Usuń