Cytrynowy kurczak z marchewkowo - żurawinową surówką |
Dziś bardzo proste i lekkie danie na obiad, po którym można szybciutko wyskoczyć na niedzielny spacer. Miłej niedzieli:)
Przepis na cytrynowego kurczaka z marchewkowo-żurawinową surówką:
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka,
- 2 cytryny,
- 4 marchewki,
- 1/4 średniego selera,
- garść żurawiny,
- imbir,
- papryka chili,
- łyżeczka cukru trzcinowego,
- 2 torebki brązowego ryżu,
- sól i pieprz do smaku,
- odrobina oleju rzepakowego do smażenia.
Wykonanie:
Pierś z kurczaka umyłam i pokroiłam na centymetrowe plastry. Posypałam solą, pieprzem, imbirem, papryką chili i polałam sokiem z połowy cytryny. Owinęłam folią aluminiową i włożyłam na godzinę do lodówki.
Żurawinę zalałam gorącą wodą i zostawiłam na około 5 minut. Starłam marchewkę i seler. Dodałam namoczoną żurawinę, cukier trzcinowy i sok z połowy cytryny. Zostawiłam na chwilę, aby smaki się połączyły.
W międzyczasie nastawiłam ryż - gotuje się około 30 minut, więc weźcie to pod uwagę przy przygotowaniu obiadu. Jeśli zależy Wam na czasie, najlepiej od tego zacząć.
Kurczaka pokroiłam w kostkę i wrzuciłam na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażyłam przez około 5 minut i wlałam sok z 1 cytryny. Dusiłam około 3-4 minuty do momentu wyparowania soku.
Smacznego:)
Żurawinę zalałam gorącą wodą i zostawiłam na około 5 minut. Starłam marchewkę i seler. Dodałam namoczoną żurawinę, cukier trzcinowy i sok z połowy cytryny. Zostawiłam na chwilę, aby smaki się połączyły.
W międzyczasie nastawiłam ryż - gotuje się około 30 minut, więc weźcie to pod uwagę przy przygotowaniu obiadu. Jeśli zależy Wam na czasie, najlepiej od tego zacząć.
Kurczaka pokroiłam w kostkę i wrzuciłam na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażyłam przez około 5 minut i wlałam sok z 1 cytryny. Dusiłam około 3-4 minuty do momentu wyparowania soku.
Smacznego:)
Kurczak z przyprawami |
Cytrynowy kurczak z marchewkowo - żurawinową surówką |
Cytrynowy kurczak z marchewkowo - żurawinową surówką |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz