Lubimy od czasu do czasu zjeść coś słodkiego, żeby podnieść sobie poziom endorfin, których nigdy za wiele. Odkryliśmy ostatnio świetny przepis na smaczne i zdrowe brownie, który możecie znaleźć na stronie Everyday cooking.
Pomysł na niskokaloryczne ciastko z dużą ilością kakao to doskonały zamiennik kolejnej tabliczki czekolady czy kawałka ciężkiego od kremowej masy ciasta, tym bardziej, że w lecie lubimy zjeść coś lekkiego.
Zmodyfikowałam ciasto, dodając do niego suszonych śliwek na winie z goździkami (pomysł męża) i wyszło super - słodko-i-pikantnie. Ponad to zmieniłam trochę proporcje składników, zachowując czas pieczenia jak w oryginale.
Daktyle z racji dużej ilości fruktozy sprawiają, że ciasto jest słodkie a poziom cukru we krwi szybko nie skacze. Suszona śliwka duszona z przyprawami na winie dodaje ciastu lekko korzennego smaku i niesamowitego aromatu.
Koniecznie przygotujcie to ciasto na niedzielę, gdyż jest banalnie proste i już po ok 40 min. możecie cieszyć się nim na swoich talerzach, ale uważajcie bo spora część znika od razu po upieczeniu:)
Pomysł na niskokaloryczne ciastko z dużą ilością kakao to doskonały zamiennik kolejnej tabliczki czekolady czy kawałka ciężkiego od kremowej masy ciasta, tym bardziej, że w lecie lubimy zjeść coś lekkiego.
Zmodyfikowałam ciasto, dodając do niego suszonych śliwek na winie z goździkami (pomysł męża) i wyszło super - słodko-i-pikantnie. Ponad to zmieniłam trochę proporcje składników, zachowując czas pieczenia jak w oryginale.
Daktyle z racji dużej ilości fruktozy sprawiają, że ciasto jest słodkie a poziom cukru we krwi szybko nie skacze. Suszona śliwka duszona z przyprawami na winie dodaje ciastu lekko korzennego smaku i niesamowitego aromatu.
Koniecznie przygotujcie to ciasto na niedzielę, gdyż jest banalnie proste i już po ok 40 min. możecie cieszyć się nim na swoich talerzach, ale uważajcie bo spora część znika od razu po upieczeniu:)
Przepis na brownie z daktylami i suszonymi śliwkami.
Składniki
- 100 g. mąki,
- 200 g. daktyli bez pestek,
- 200 g. suszonej śliwki,
- 5 goździków,
- 1 łyżeczka mielonego chilli,
- 180 g. margaryny,
- 3 jajka,
- 70 g. ciemnego cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 0,5 aromatu waniliowego,
- ok 4 czubate łyżki kakao.
- 1 lampka półwytrawnego czerwonego wina.
Na desce drobno pokroiłam daktyle i suszone śliwki - mniej więcej w tych samych objętościowo ilościach. Roztopiłam margarynę i dorzuciłam do niej pokrojone daktyle, od razu po zamieszaniu zdjęłam z ognia i pozostawiłam do ostygnięcia.
W odrębnym garnku podgrzałam wino z suszonymi śliwkami, dodając 5 goździków i łyżeczkę chilli. Chwilkę pogotowałam aby śliwka delikatnie zmiękła i przeszła aromatem wina. Również odstawiłam do ostygnięcia wyciągając goździki.
W misce zmiksowałam 3 jajka z aromatem na puszystą pianę, a następnie dodałam do niej ostudzone daktyle i śliwki i delikatnie zmiksowałam tworząc mokrą część składników ciasta.
Oddzielnie przygotowałam pozostałe suche składniki - mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i wymieszałam je z mokrymi składnikami.
Całość przełożyłam do małej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam ok 20 min. w piekarniku nagrzanym do 160 °C.
Poniżej zdjęcie ciastka po pieczeniu
W odrębnym garnku podgrzałam wino z suszonymi śliwkami, dodając 5 goździków i łyżeczkę chilli. Chwilkę pogotowałam aby śliwka delikatnie zmiękła i przeszła aromatem wina. Również odstawiłam do ostygnięcia wyciągając goździki.
W misce zmiksowałam 3 jajka z aromatem na puszystą pianę, a następnie dodałam do niej ostudzone daktyle i śliwki i delikatnie zmiksowałam tworząc mokrą część składników ciasta.
Oddzielnie przygotowałam pozostałe suche składniki - mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i wymieszałam je z mokrymi składnikami.
Całość przełożyłam do małej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam ok 20 min. w piekarniku nagrzanym do 160 °C.
Brownie w blasze przed pieczeniem |
Poniżej zdjęcie ciastka po pieczeniu
Upieczone brownie w blasze. |
Struktura ciasta po upieczeniu w większym zbliżeniu wygląda jak na zdjęciu poniżej.
Struktura ciasta po upieczeniu |
Propozycje podania:
Ciasto zjedliśmy w dwóch odsłonach. Na szybko po upieczeniu podane z jogurtem greckim i całość posypaliśmy cukrem z cynamonem jak na zdjęciu poniżej.
Brownie podane z jogurtem oraz cukrem i cynamonem |
Kwintesencją połączenia słodkich i pikantnych składników jest polewa na bazie miodu, chilli, cytryny i owoców goji. Proporcja wygląda mniej więcej tak:
- 3 łyżki miodu,
- 1 czubata łyżka chilli,
- sok z połowy cytryny.
- 2 łyżeczki owoców goji (można zastąpić innymi drobnymi owocami - czereśnia, wiśnia, borówka, porzeczka itp.)
Gorącym karmelem polałam brownie..... a oto efekt.
Słodko pikantne brownie z karmelową polewą z owocami goji |
Ciasto ma niesamowity smak. Napiszcie czy przypadło Wam do gustu. Jeśli macie jakieś pytania piszcie w komentarzach.... smacznego.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz