Parowana papryka z serem |
Letnia spieka za oknem sprawia, że mamy ochotę na coś lekkiego i jednocześnie smacznego. Idealnym rozwiązaniem są gotowane na parze faszerowane serem papryki z miętą. Na początku do pomysłu parowania białego sera podchodziłam sceptycznie, ale za namową męża postanowiłam spróbować. Muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę. Potrawa jest lekka i orzeźwiająca dzięki dodatkowi mięty. Stanowi doskonałą alternatywę dla faszerowanych i zapiekanych pomidorów czy też cukinii. Miętę z powodzeniem można zastąpić np. bazylią lub oregano.
Parowana papryka z serem.
Składniki:
- 4 papryki,
- kostka chudego białego sera (250 g),
- 0,5 kostki sera feta
- 1 jajko,
- zielone oliwki do dekoracji,
- suszona lub świeżo zerwana mięta (można zastąpić bazylią lub oregano),
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz.
Przygotowanie.
Papryki umyłam i przekroiłam wzdłuż na pół, usunęłam z nich gniazda nasienne i nasmarowałam oliwą z oliwek. W misce rozdrobniłam ser biały i dodałam do niego fetę, pieprz, zioła prowansalskie i odrobinę soli tak by cały farsz był dość słonawy. Następnie dodałam jajko i wszystko dokładnie wymieszałam.
Tak przygotowanym farszem napełniłam paprykę wrzucając na wierzch oliwki do dekoracji. Każdą z papryk posypałam po wierzchu miętą i parowałam ok 15 - 20 min. co jakiś czas sprawdzając czy papryka jest miękka.
Poniżej kilka zdjęć mojej papryczki.
Tak przygotowanym farszem napełniłam paprykę wrzucając na wierzch oliwki do dekoracji. Każdą z papryk posypałam po wierzchu miętą i parowałam ok 15 - 20 min. co jakiś czas sprawdzając czy papryka jest miękka.
Poniżej kilka zdjęć mojej papryczki.
Faszerowana papryka z serem przed parowaniem |
Uparowana papryka z serem |
Maksymalne zbliżenie na posypany miętą farsz |
Mam nadzieję, że w nadchodzącym sezonie paprykowym danie trafi na Wasze stoły i zachwyci waszych domowników - tak jak mnie zachwyciło.
Napiszcie jak Wam smakowało :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz