Szparagi z makaronem i pesto |
Kilka razy już nosiliśmy się z zamiarem przygotowania czegoś ze szparagów i w końcu przyszedł ten dzień. Sobota jest tym dniem, kiedy możemy na spokojnie pokucharzyć i mile przy tym spędzić czas. Na początek prosty przepis na makaron ze szparagami i domowym pesto. Potrawa jest bardzo smaczna i banalnie prosta w wykonaniu.
Szparagi z makaronem i domowym pesto:
Składniki:
- 300 dag makaronu rurki,
- 1/2 pęczka białych szparagów,
- cebula,
- świeża bazylia,
- garść solonych orzeszków ziemnych,
- czosnek,
- oliwa z oliwek,
- 50 g startego sera żółtego lub parmezanu.
Wykonanie:
Najpierw do blendera wrzuciłam całą cebulę, bazylię, orzeszki, starty żółty ser, czosnek, oliwę z oliwek i całość blendowałam do powstania jednolitej pasty o dość gęstej konsystencji. W międzyczasie na maśle, przez około 3 minuty podsmażyłam pokrojone w dość grube kawałki szparagi. W osolonej wodzie zagotowałam makaron al dente. Do podsmażonych szparagów wrzuciłam ugotowany makaron i dodałam przygotowane pesto. Całość od razu trzeba dokładnie wymieszać tak by ser z pesto dokładnie przyległ do gorącego makaronu. Do smaku można dodać sól lub pieprz.
Ciekawym urozmaiceniem, który podkreśla smak potrawy jest sos pomidorowo-rozmarynowy, przygotowany ze świeżych pomidorów smażonych z mieszanką świeżego i suszonego rozmarynu, chilli i papryki słodkiej.
Ciekawym urozmaiceniem, który podkreśla smak potrawy jest sos pomidorowo-rozmarynowy, przygotowany ze świeżych pomidorów smażonych z mieszanką świeżego i suszonego rozmarynu, chilli i papryki słodkiej.
Szparagi z makaronem, pesto i sosem pomidorowym |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz