Ciasteczka owsiane z żurawiną |
Przygotowanie ciastek zajmuje dosłownie chwilę, kompozycja składników jest dowolna i ciastka zawsze wychodzą pyszne.
Dziś proponuję je w tym wydaniu:
Przepis na ciasteczka owsiane z żurawiną.
Składniki:
- 1 kostka masła,
- 1,5 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- szczypta gałki muszkatałowej,
- 1 aromat waniliowy,
- 2 szklanki płatków owsianych górskich,
- 1 szklanka pestek słonecznika,
- 0,5 szklanki brązowego cukru,
- 2 jajka,
- 1,5 szklanki suszonej żurawiny,
- solone orzeszki ziemne do przybrania.
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem, na puszystą masę. Dodać jajka i aromat waniliowy i po dokładnym utarciu dodać szczyptę soli i gałki muszkatułowej. Następnie wsypać pozostałe suche składniki i ręcznie je ze sobą połączyć.
Formować niewielkie płaskie placuszki i na wierzchu układać orzeszki ziemne. Ciastka układać na papierze do pieczenia w odległości ok 3 cm. Porcja wystarcza na ok 3 duże blachy.
Piekarnik nagrzać do 180 ° C i piec do zarumienienia ok 10 - 15 min.
Upieczone ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 10 dni.
Formować niewielkie płaskie placuszki i na wierzchu układać orzeszki ziemne. Ciastka układać na papierze do pieczenia w odległości ok 3 cm. Porcja wystarcza na ok 3 duże blachy.
Piekarnik nagrzać do 180 ° C i piec do zarumienienia ok 10 - 15 min.
Ciastka po wyłożeniu na blachę. |
Przechowywanie:
Upieczone ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 10 dni.
Gotowe ciasteczka owsiane. |
Piekłam, wyszły super, smakowały wszystkim, mała Zosia się zajadała, polecam spróbujcie.
OdpowiedzUsuń