Zielona zupa z liści rzodkiewki

Rzodkiewka (Raphanus sativus L. var. sativus)
Korzystając z tego, że sezon rzodkiewkowy w pełni postanowiliśmy z mężem trochę poeksperymentować. Zachwyceni bombą witaminową jaką odkryliśmy w liściach rzodkiewki przygotowaliśmy z  nich zupę. Smak zupy przerósł nasze najśmielsze oczekiwania i z pewnością ta potrawa jeszcze nie raz zagości na naszym stole.

Najczęściej zajadamy się "czerwoną" częścią rzodkiewki, ale największą wartość ma nacina, która zawiera o wiele więcej witaminy C, kwasu foliowego, potasu, wapnia, magnezu i żelaza.
Rzodkiewka wraz z liśćmi zawiera dużo antyoksydantów i udowodniono, że chroni przed powstawaniem raka jelita grubego, raka piersi i prostaty. Pomaga w leczeniu dróg moczowych, zapaleniu pęcherza moczowego i oczyszcza nerki.


Składniki: 


  • ok. 3 pęczków liści rzodkiewki, 
  • 4 mniejsze ziemniaki, 
  • 1 cebula,
  • 0.5 pora,
  • 0,5 pęczka natki pietruszki, 
  • 0,25 kostki masła, 
  • 1 szklanka mleczka kokosowego (można zastąpić mlekiem lub śmietaną), 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • groszek ptysiowy i posiekana "czerwona" część rzodkiewki - do dekoracji.

Wykonanie:  


  • W garnku rozpuścić masło i dodać posiekaną cebulę i pora. Wszystko chwilkę pogotować tak by pory lekko zmiękły i cebula się zeszkliła. 
  • Dolać ok 3 szklanki wody i pokrojone w kostkę ziemniaki - poczekać na zagotowanie ziemniaków. 
Pocięte liście rzodkiewki
Posiekane liście rzodkiewki - dodałam dwie takie porcje.
 
  • Dodać posiekane liście rzodkiewki i pietruszki a następnie gotować przez ok 3 min.
  • Całość zmiksować blenderem do uzyskania gładkiego kremu.  
Świeżo wyciśnięty kokos
 kokos
  • Dodać mleczko kokosowe lub mleko.
  • Przyprawić wg uznania solą, pieprzem, papryką ostrą itp.  

Gotowa zupa z liści rzodkiewki z groszkiem ptysiowym
Gotowa zupa z liści rzodkiewki

  • Podawać z drobno posiekaną rzodkiewką i groszkiem ptysiowym.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...