|
Rzodkiewka (Raphanus sativus L. var. sativus) |
Korzystając z tego, że sezon rzodkiewkowy w pełni postanowiliśmy z mężem trochę poeksperymentować. Zachwyceni bombą witaminową jaką odkryliśmy w liściach rzodkiewki przygotowaliśmy z nich zupę. Smak zupy przerósł nasze najśmielsze oczekiwania i z pewnością ta potrawa jeszcze nie raz zagości na naszym stole.
Najczęściej zajadamy się "czerwoną" częścią rzodkiewki, ale największą wartość ma nacina, która zawiera o wiele więcej witaminy C, kwasu foliowego, potasu, wapnia, magnezu i żelaza.
Rzodkiewka wraz z liśćmi zawiera dużo antyoksydantów i udowodniono, że chroni przed powstawaniem raka jelita grubego, raka piersi i prostaty. Pomaga w leczeniu dróg moczowych, zapaleniu pęcherza moczowego i oczyszcza nerki.
Składniki:
- ok. 3 pęczków liści rzodkiewki,
- 4 mniejsze ziemniaki,
- 1 cebula,
- 0.5 pora,
- 0,5 pęczka natki pietruszki,
- 0,25 kostki masła,
- 1 szklanka mleczka kokosowego (można zastąpić mlekiem lub śmietaną),
- sól,
- pieprz,
- groszek ptysiowy i posiekana "czerwona" część rzodkiewki - do dekoracji.
Wykonanie:
- W garnku rozpuścić masło i dodać posiekaną cebulę i pora. Wszystko chwilkę pogotować tak by pory lekko zmiękły i cebula się zeszkliła.
- Dolać ok 3 szklanki wody i pokrojone w kostkę ziemniaki - poczekać na zagotowanie ziemniaków.
|
Posiekane liście rzodkiewki - dodałam dwie takie porcje.
|
- Dodać posiekane liście rzodkiewki i pietruszki a następnie gotować przez ok 3 min.
- Całość zmiksować blenderem do uzyskania gładkiego kremu.
|
kokos |
- Dodać mleczko kokosowe lub mleko.
- Przyprawić wg uznania solą, pieprzem, papryką ostrą itp.
|
Gotowa zupa z liści rzodkiewki |
|
|
- Podawać z drobno posiekaną rzodkiewką i groszkiem ptysiowym.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz