Lato pełną parą, więc można oficjalnie rozpocząć sezon ogórkowy. Uwielbiam pakować przysmaki do słoików, aby potem kiedy otwieram je w zimie, na nowo wyczarować lato. Ogórki mają to do siebie, że nawet jeżeli przygotowujemy je na tysiące sposobów za każdym razem smakują inaczej. Dziś przygotowałam pikantne ogórki z chili i papryką jalapeño, które szczególnie do gustu przypadły mojemu mężowi. Ogórki są dość pikantne i idealnie nadają się do mięs, więc świetnie sprawdzą się przy wieczornym grillu z rodziną i znajomymi. Zimą są idealną przystawką i świetnie pasują np. do tatara.
Składniki:
Wykonanie:
Przepis na ogórki z chili i papryką jalapeño.
Składniki:
- 2 kg świeżych małych ogórków,
- 5 szklanek wody,
- 1 szklanka octu,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 łyżki soli,
- 4 papryczki chili,
- 2 papryczki jalapeño,
- 2 marchewki,
- 1 czerwona cebula,
- łyżka gorczycy,
- korzeń chrzanu,
- kilka ząbków czosnku,
- ziele angielskie,
- liść laurowy.
Wykonanie:
Ogórki na ostro z papryką chili i jalapeño |
Ogórki dokładnie umyłam i włożyłam do słoików. Wsypałam do każdego ze słoików gorczycy, po kawałku chrzanu, 2 ząbki czosnku, ziele angielskie i liść laurowy. Papryczki chili umyłam i włożyłam do każdego ze słoików. Podobnie zrobiłam z papryczką jalapeño. Zależało mi aby ogórki wyszły dość pikantne, dlatego też nie usuwałam z papryczek ziaren. Cebulę pokroiłam w dość grube piórka, marchewkę w centymetrowe plasterki i również włożyłam je do słoika.
Do garnka wlałam wodę i ocet oraz wsypałam cukier i sól. Zagotowałam zalewę i od razu zalałam nią przygotowane wcześniej słoiki z ogórkami.
Dokładnie zakręciłam słoiki i zostawiłam do ostygnięcia. Warto poobserwować przez kilka dni czy wszytko jest ok. Przygotowywałam takie same w zeszłym roku i wyszły pyszne. Smakują zwłaszcza facetom z racji swojej ostrości. Przygotujcie koniecznie dla siebie i dla znajomych:)
Ogórki w słoikach przed zalaniem |
Do garnka wlałam wodę i ocet oraz wsypałam cukier i sól. Zagotowałam zalewę i od razu zalałam nią przygotowane wcześniej słoiki z ogórkami.
Ogórki przed zalaniem |
Dokładnie zakręciłam słoiki i zostawiłam do ostygnięcia. Warto poobserwować przez kilka dni czy wszytko jest ok. Przygotowywałam takie same w zeszłym roku i wyszły pyszne. Smakują zwłaszcza facetom z racji swojej ostrości. Przygotujcie koniecznie dla siebie i dla znajomych:)
Gotowe ogórki z chili i papryką jalapeño. |
Na ile litrowych słoików są to proporcje?
OdpowiedzUsuńWychodzą mi średnio cztery słoiki - zależy od wielkości ogórków i tego ile ich upchnę do słoika:)
OdpowiedzUsuńsuper ! Jutro robię ogóreczki :-)
OdpowiedzUsuń