Tarta z cukinią |
Dziś po raz kolejny stawiam na zielone dodatki, które idealnie komponują się z kruchym ciastem. Wypróbujcie i napiszcie jak Wam smakowało.
Przepis na tartę ze szpinakiem i cukinią
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 kostki margaryny
- 2 żółtka
- 2 łyżki pesto
- kilka liści świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cukinia
- 5 plastrów żółtego sera z papryką chilli
- kilka liści rukoli do przyozdobienia
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Do miski wsypałam mąkę, wrzuciłam margarynę, dwa żółtka i całość posiekałam nożem, a następnie szybko zagniotłam. Przygotowane ciasto rozprowadziłam w blaszce do tarty i posmarowałam pesto. Następnie poukładałam liście szpinaku, na który wycisnęłam czosnek. Całość włożyłam na ok 5 minut do nagrzanego do 160 ° C.
W międzyczasie pokroiłam cukinię na ok. 0,5 cm. plasterki, którymi następnie wyłożyłam całość ciasta. Delikatnie posypałam cukinię pieprzem i solą i ponownie zapiekłam przez ok 10 minut.
Po tym czasie na tartę nałożyłam plastry sera z papryką chilli i całość piekłam jeszcze przez ok. 5 minut, tak by ser ładnie się rozpuścił.
Tak przyrządzoną tartę podałam z kilkoma liśćmi rukoli. Gotowe ciasto warto zjadać na gorąco, wtedy smakuje najlepiej.
Konsystencja zagniecionego ciasta na tartę |
Tarta przed pieczeniem ze szpinakiem |
W międzyczasie pokroiłam cukinię na ok. 0,5 cm. plasterki, którymi następnie wyłożyłam całość ciasta. Delikatnie posypałam cukinię pieprzem i solą i ponownie zapiekłam przez ok 10 minut.
Po tym czasie na tartę nałożyłam plastry sera z papryką chilli i całość piekłam jeszcze przez ok. 5 minut, tak by ser ładnie się rozpuścił.
Tak przyrządzoną tartę podałam z kilkoma liśćmi rukoli. Gotowe ciasto warto zjadać na gorąco, wtedy smakuje najlepiej.
Upieczona tarta z cukinią, podana z liśćmi rukoli. |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz