|
Gotowa tarta z rabarbarem |
Rabarbar stanowi najczęściej składnik ciasta na słodko. Sama do tej pory tak go wykorzystywałam. Odkryłam ostatnio, że świetne nadaje się do tarty na słono, idealnie podkreślając smak poszczególnych składników. Kwaskowaty rabarbar sprawia, że tarta nabiera lekko winnego smaku i świetnie pasuje na letni obiad. Robi się ją dosłownie w oka mgnieniu i resztę czasu można poświęcić na weekendowy relaks.
Przepis na tartę z rabarbarem:
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki,
- 0,5 kostki margaryny,
- 2 żółtka,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 gałązki rabarbaru,
- 0,5 puszki kukurydzy ,
- kulka sera mozzarella (125g),
- kilka liści świeżego szpinaku,
- 3 ząbki czosnku,
- 0,5 czerwonej cebuli,
- 3 łyżeczki pesto,
- zioła prowansalskie do posypania,
- sól,
- pieprz
Wykonanie:
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli posiekałam z margaryną i żółtkami, a następnie szybko zagniotłam. Formę na tartę wyłożyłam ciastem. Posmarowałam pesto i poukładałam na nim liście szpinaku z wyciśniętym czosnkiem. Włożyłam ciasto na 5 min. do piekarnika nagrzanego do 160 ° C. Po wyjęciu na cieście ułożyłam pozostałe składniki, czyli pokrojony rabarbar, kukurydzę i cebulę. Całość posypałam ziołami prowansalskimi i piekłam kolejne 10 min. Po tym czasie na tartę nałożyłam pokrojoną mozzarellę i zapiekałam do roztopienia sera przez ok . 4-5 min.
Mam nadzieję, że tarta przypadnie Wam do gustu jako lekka i zdrowa alternatywa obiadu w upalne dni.... Smacznego :)
|
Składniki na cieście przed zapieczeniem |
|
Gotowa tarta z rabarbarem |
|
Składniki na cieście z bliska |
rabarbar na wytrawnie, no proszę!
OdpowiedzUsuńpełnia smaku :]
Właśnie takiego przepisu szukałam! Zupełnie nie wiem, dlaczego tak mało jest w Internecie przepisów na rabarbar w wersji na słono. Właśnie przygotowuję swoją wersję Pani przepisu. Ciekawa jestem, jak będzie smakowało :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu:) smacznego
UsuńDziękuję! Wyszło naprawdę smacznie i nietypowo :)
Usuń