Placek na sodzie z dżemem |
Ostatnio przy okazji produkcji białego sera z kozieradką i czarnuszką wspomniałam o plackach na sodzie i zapowiedziałam dzisiejszy przepis. Placki są przepyszne i z powodzeniem zastępują codzienne pieczywo. Można je odgrzewać (już bez tłuszczu) na patelni lub na szybko odświeżać w mikrofalówce - zawsze będą smakowały świetnie. Idealnie komponują się z domowym dżemem, białym serem i pomidorem ... bez względu na dodatek zawsze są smaczne.
Przepis na placki na sodzie i zsiadłym mleku.
Składniki:
- 3 szklanki mąki,
- 1,5 szklanki zsiadłego mleka (można zastąpić kefirem lub jogurtem naturalnym),
- 0,5 łyżeczki sody,
- sól,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
Na stolnicy przesiałam mąkę i wymieszałam ją z sodą i solą. Wlałam zsiadłem mleko i wszystko dokładnie zagniotłam. Następnie ciasto rozwałkowałam i pokroiłam na małe kwadraty.
Na rozgrzanej patelni smażyłam placki do zarumienienia po obu stronach. Najlepiej smakują na gorąco, ale zachowują świeżość przez kilka dni.
Rozwałkowane ciasto na placki |
Na rozgrzanej patelni smażyłam placki do zarumienienia po obu stronach. Najlepiej smakują na gorąco, ale zachowują świeżość przez kilka dni.
Placki na patelni |
Gotowe placki na sodzie i zsiadłym mleku |
Propozycja podania placka z dżemem |
Propozycja podania - placek na sodzie z białym serem i pomidorem |
Placuszki są wyśmienite, to smak mojego dzieciństwa ;)
OdpowiedzUsuńTo również smak mojego dzieciństwa i moc wspomnień. W końcu znalazłam przepis na te placuszki :) Bardzo dziękuję.
OdpowiedzUsuńja dodaję jabłka - pokrojone w płaskie kawałki, i przyprawę do ryżu z jabłkami
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł - jabłek dodaję raczej do racuchów, ale na pewno spróbuję:)
UsuńU mnie się jepiekło na płycie bez tłuszczu. Po co ten tłuszcz?
OdpowiedzUsuńJest niedziela i zabraklo chleba wiec zrobilam ciasto jak w przepisie tylko dodalam maki zytniej i usmazylam na oleju kokosowym .Przepyszne i w dodatku olej kokosowy powoduje chudniecie
OdpowiedzUsuń