|
Cukinia z serem i marynowanym pieprzem |
Lato to przede wszystkim warzywa, które można przygotowywać na tysiące sposobów, w zależności od preferencji i zawartości lodówki. Dziś propozycja bardzo lekkiego dania, które można szybko wyczarować. Parowanie jest jednym z najzdrowszych sposobów przygotowywania warzyw, dzięki czemu zachowują większość witamin i minerałów. Parowana cukinia z serem i marynowanym pieprzem, który sprawia, że potrawa jest lekko pikantna to prosty pomysł na szybki obiad po ciężkim dniu pracy.
Przepis na cukinię z serem i marynowanym pieprzem
Składniki:
- 3 małe cukinie,
- 1 kostka białego sera
- 0,5 kostki sera feta
- 1 jajko
- zioła prowanslaskie
- marynowany pieprz czarny, albo zielony.
Wykonanie:
Ser biały dokładnie wymieszałam z serem feta i ziołami prowansalskimi. Całość doprawiłam do smaku solą i pieprzem a następnie dodałam jajko. Cukinię umyłam, przecięłam na pół, a następnie jeszcze raz na połowę i wydrążyłam środki. Tak powstałe "łódeczki" nafaszerowałam przygotowanym wcześniej serem. Cukinię z farszem posypałam marynowanym czarnym pieprzem i parowałam około 15 minut.
Potrawa jest przepyszna dlatego koniecznie ją przygotujcie. Pieprz marynowany można zastąpić np. czarnuszką i też będzie bardzo dobrze smakowało. Możecie również przygotować inny farsz. Następnym razem propozycja farszu dla
mięsożerców:)
|
Gotowa parowana cukinia z serem i pieprzem |
|
Marynowany czarny pieprz |
|
Cukinia przed parowaniem |
Bardzo ciekawy sposób podania cukinii, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńSmakuje świetnie, więc warto przetestować przepis:) Pozdrawiam i zapraszam na bloga:)
UsuńSuper! :) Ja polecam nadzianą mięsem mielonym, posypaną serem i upieczoną w piekarniku :)
OdpowiedzUsuńDzięki za info o blogu. Dodałam go do naszych linków itp. Na FB też zaraz polubię i będę wdzięczna za to samo... :)
Pozdrawiam,
Monique vel Sol
http://turystycznyprzewodnik.blogspot.com/