Drożdżowe róże z cynamonem i bakaliami

Drożdżowe róże z bakaliami przed upieczeniem
Drożdżowe róże z bakaliami przed upieczeniem
Wiadomo, że kobiety uwielbiają kwiaty. Nie wszyscy jednak wiedzą, że są również takie kwiaty za którymi przepadają faceci:) Z okazji dnia chłopaka przygotowałam pyszne róże dla mojego męża.
Mimo upływającego czasu w każdym facecie pozostaje coś z małego chłopca:) Pyszna słodka niespodzianka to, to co Kubusie uwielbiają najbardziej. Jeśli chcecie sprawić niespodziankę bliskiej osobie wypróbujcie ten przepis. Róże idealnie sprawdzają się jako słodka przekąska i dodatek do porannej kawy. Wykonanie ciasta jest dość proste, a ostateczny efekt sami oceńcie:)

Przepis na drożdżowe róże z cynamonem i bakaliami


Składniki:

  • 0,5 kg mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 0,5 kostki masła,
  • 2 jajka,
  • olejek śmietankowy
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 kostki drożdzy,
  • garść rodzynek,
  • garść żurawiny,
  • 1 łyżka cynamonu. 
Wykonanie:

Drożdże rozdrobiłam, posypałam cukrem, zalałam odrobiną ciepłej wody i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypałam szklankę mąki, wlałam połowę mleka i dodałam wyrośnięte drożdże. Ostawiłam rozczyn na około 1 godzinę. W międzyczasie bakalie zalałam gorącą wodą, aby namokły. Następnie do miski z rozczynem drożdżowym dodałam pozostałe mleko, mąkę, żółtka, cukier, olejek i roztopione masło. Całość gniotłam do momentu, aż ciasto odchodziło od ręki. Pozostawiłam ciasto do wyrośnięcia a następnie cieniutko rozwałkowałam na stolnicy. Rozwałkowane ciasto posypałam dość grubo cynamonem i wyłożyłam namoczone wcześniej bakalie. Zwinęłam ciasto jak roladę i pokroiłam tak jak bardzo, ale to bardzo grube kopytka:)
Ciastka ułożyłam w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia dość blisko siebie. Każdą z powstałych róż dodatkowo oddzieliłam kawałkami papieru do pieczenia, tak aby się nie skleiły. Białka roztrzepałam z odrobiną mleka i posmarowałam róże z zewnątrz, aby upiekły się na złoty kolor. Piekłam przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Po upieczeniu róże warto zostawić w blaszce i przykryć ściereczką do odparowania.
Smacznego:):)
Bakalie na cynamonie
Bakalie na cynamonie

Zwinięte ciasto z bakaliami
Zwinięte ciasto z bakaliami
Gotowe róże przed upieczeniem
Gotowe róże przed upieczeniem

Upieczone róże (możecie trzymać w piekarniku ciut krócej:):)
Upieczone róże (możecie trzymać w piekarniku ciut krócej:):)

4 komentarze :

  1. Wyglądają przesmacznie, choć ja bym potrzymała je chwilę krócej w piekarniku. Albo po prostu ostatnie zdjęcie przekłamuje rzeczywistość. Wyglądają jak trochę za mocno spieczone. Ale tak czy siak przepis godny wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dokładnie tak:) chwilę za długo przytrzymałam i dlatego są zbyt rumiane:) :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie zawinięte buły z cynamonem to moje absolutnie ukochane słodkie wypieki. Zakochałam się w nich w szwecji i coraz to testuję inne przepisy, żeby znaleźć ten idealny, więc Twój też może spotkać ten los :)

    http://jedzonkowo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam - nam baaardzo smakują:) zapraszam też do wypróbowania innych przepisów i odwiedzania bloga:)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...