Kakaowe ciasteczka bakaliowe

Kakaowe ciasteczka bakaliowe
Dziś coś słodkiego do popołudniowej kawy. Szybki i prosty przepis na pyszne i zdrowe ciasteczka. Można je przygotować w wolnej chwili i z powodzeniem trzymać w szczelnym pojemniku, na wypadek wizyty niespodziewanych gości.
Przygotujcie koniecznie i zaproście znajomych na kawę - połączycie dwie przyjemności:)
Ciastka świetnie sprawdzają się również jako zdrowa przekąska w pracy lub podróży:)




 

Przepis na kakaowe ciasteczka bakaliowe:


Składniki:

 

  • 200 dag mąki pszennej,
  • 300 dag płatków owsianych górskich,
  • 1 kostka margaryny,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki cukru trzcinowego,
  • 1 łyżka stewii,
  • 200 dag suszonej żurawiny,
  • 200 dag posiekanych orzechów arachidowych
  • 200 dag rodzynek,
  • 250 dag łuskanego słonecznika,
  • 2 łyżki kakao,
  • aromat waniliowy,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Wykonanie:

 

Margarynę zmiksowałam z jajkami. Dodałam mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie wsypałam cukier, stewię, kakao i aromat. Dodałam namoczone wcześniej w gorącej wodzie rodzynki i żurawinę. Dorzuciłam pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszałam ręką, tak aby ciasto miało jednolitą konsystencję.
Formowałam płaskie ciasteczka, które piekłam około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 150°C.
Smacznego:)
Kakaowe ciasteczka bakaliowe
Kakaowe ciasteczka bakaliowe
Kakaowe ciasteczka bakaliowe
Kakaowe ciasteczka bakaliowe

4 komentarze :

  1. takie domowe ciasteczka są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  2. oj z chęcią bym je spakowała ze sobą do szkoły :) cudowne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świetnie sprawdzają się jako przekąska, więc polecam przetestowanie przepisu:)

      Usuń

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...