Sok z kiwi

Sok z kiwi
Sok z kiwi
Dziś banalny sposób na witaminową bombę na mroźne dni. Kiwi zawiera mnóstwo witaminy C, więc jego regularne spożywanie wzmacnia odporność. Wystarczy jeden owoc dziennie i zapewniamy organizmowi dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Zamiast szpikować się witaminami w postaci suplementów wypijcie szklankę soku dziennie,  a oprócz wzmocnienia, oczyścicie również organizm ze zbędnych toksyn.



 

Przepis na sok z kiwi


Składniki:

  • 0,5 kg kiwi.

Wykonanie:

Kiwi przecięłam na pół i przecisnęłam przez wyciskarkę do owoców. Możecie również użyć sokowirówki. Najlepiej wybierać dojrzałe owoce, dzięki czemu sok będzie nie tylko przepyszny, ale również bardziej gęsty. Proste i szybkie, więc zamiast kupować gotowy sok, który zawiera konserwanty i cukier, przygotujcie domowy sok.
Smacznego i na zdrowie:)
 
Kiwi
Kiwi
Kiwi z bliska
Kiwi z bliska
Sok z kiwi
Sok z kiwi

Mleko migdałowe

Mleko migdałowe
Mleko migdałowe
Każdy lubi urozmaicić sobie dzień czymś, co od rana pozytywnie nastawi nas na cały dzień. Moją propozycją na dziś jest mleko migdałowe. Zamiast kupować gotowe w sklepie możecie je spokojnie przygotować w domu i zafundować sobie miłą i smaczną odmianę od mleka krowiego. Idealnie pasuje do kawy, ale możecie go również użyć do ciasta, płatków lub ugotować na nim budyń:)
Migdały mają mnóstwo cudownych właściwości: poprawiają koncentrację, wzmacniają odporność, chronią przed zawałem i miażdżycą, a także korzystnie wpływają na wygląd skóry i paznokci.

Przepis na mleko migdałowe:


Składniki:

  • 1 szklanka migdałów,
  • 3 szklanki wody.

 

Wykonanie:

Szklankę migdałów zalałam wodą i zostawiłam na noc (na około 12 godzin). Rano migdały odcedziłam, przepłukałam i zalałam trzema szklankami wody. Jeżeli chcecie, aby mleczko było bardziej gęste możecie nieznacznie zmniejszyć ilość wody. Migdały z wodą przecisnęłam przez wyciskarkę do soków. Jeśli nie macie wyciskarki to migdały można zblendować z wodą  i przecisnąć przez gazę. Pozostałe przy produkcji mleka migdały możecie wykorzystać np. do ciast.
Smacznego:)

Migdały
Migdały
Migdał z bliska
Migdał z bliska
Mleko migdałowe
Mleko migdałowe

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa
Zupa cebulowa
Dzisiejszą inspiracją dla nas stał się wszechogarniający mróz, który sprowokował nas do przygotowania bomby przeciw infekcjom i przeziębieniu. Co więcej przygotowaliśmy "bombę biologiczną", która może pokonać katar, kaszel i pierwsze objawy grypy. W myśl zasady, że lepiej zapobiegać niż leczyć, "zaszczepiliśmy się" solidną porcją naszego cudownego specyfiku i teraz ani mróz, ani chłód nie są nam już straszne. Nabraliśmy mocy niczym po wypiciu soku z gumi-jagód i teraz spokojnie możemy wyruszyć na popołudniowy spacer. Wiadomo, że nie ma co prowokować bakcyla, ale jak człowiek uzbrojony w solidną porcję witamin to od razu i silniejszy:)

 

 

Przepis na zupę cebulową


Składniki:

  • 1 kg cebuli cukrowej,
  • 3 łyżki masła,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2 łyżki margaryny,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżka przyprawy do zup (użyłam takiej bez glutaminianu  i benzoesanu),
  • 1 litr wody,
  • 2 kromki razowego chleba,
  • straty żółty ser,
  • oliwa z oliwek
  • sól.

Wykonanie:

Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzuciłam masło, margarynę i olej. Na gorące tłuszcze wsypałam pokrojoną cebulę, dodałam troszkę soli i dusiłam przez około 25 minut cały czas mieszając, aby się nie przypaliła. Następnie całość przełożyłam do garnka i zalałam wodą. Dodałam tymianku, majeranku, przyprawy do zup i gotowałam przez około 15 minut. Całość dokładnie zblendowałam.
Na rozgrzanej patelni ułożyłam kromki razowego chleba i pokropiłam oliwą z oliwek (wykorzystałam pikantną z dodatkiem chili). Podsmażyłam z obu stron. Po zdjęciu z patelni grzanki posypałam startym żółtym serem i ułożylam na zupie.
Smacznego:)

Cebula cukrowa
Cebula cukrowa
Grzanki z serem
Grzanki z serem
Zupa cebulowa
Zupa cebulowa

Czekoladowe muffiny z wiśniami

Czekoladowy muffin z wiśniami
Czekoladowy muffin z wiśniami
Ostatnio stawiam na wszystko co można wyczarować dosłownie w oka mgnieniu. Odkąd odkryłam jak smaczne są muffiny, stały się jednym z moich ulubionych przysmaków, które przygotowuję ilekroć mam ochotę na coś słodkiego. Dziś przepis na pachnące czekoladą i wiśniami muffiny, do których wykorzystałam zapakowane do słoików wiśnie. Zapach lata krąży po kuchni i przypomina o słońcu, w którym dojrzewały.
Jeśli w domowej spiżarni macie małe co nieco, koniecznie wypróbujcie ten przepis a na pewno umili nie jeden zimowy wieczór. Kubek gorącej herbaty, albo domowej czekolady - kilka muffinów i miły wieczór gwarantowany.

Przepis na czekoladowe muffiny z wiśniami


Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • aromat waniliowy,
  • 2 łyżki kakao,
  • tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 1 słoik wiśni w syropie,
  • 0,5 szklanki mleka.

Wykonanie:


W jednej misce połączyłam wszystkie suche składniki. W drugiej wszystkie mokre. Całość dokładnie wymieszałam łyżką i przełożyłam do foremek na muffiny. Piekłam około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Banalnie proste i nie ma szansy, że nie wyjdą.
Smacznego:)
Muffiny przed upieczeniem
Muffiny przed upieczeniem
Czekoladowy muffin z wiśniami
Czekoladowy muffin z wiśniami
Czekoladowy muffin z wiśniami
Czekoladowy muffin z wiśniami

Łosoś na parze z porowym puree

Łosoś na parze na porowym puree
Łosoś na parze na porowym puree
Dziś smaczny i niesamowicie prosty w wykonaniu przepis na niedzielny obiad. Zamiast kolejny raz tłuc schabowe na obiad, czy pół dnia siedzieć w kuchni, przygotowując jakieś inne wymyślne danie, stawiam dziś na łatwość wykonania i oszczędność czasu:) Wygrywam przy tym zdrowy i lekki posiłek oraz uśmiech na twarzy męża:) Za oknem zaczyna się powoli zima, więc zapraszam na spacer, który jest świetną okazją do spędzenia czasu z najbliższymi:)
Miłej niedzieli:)


 

Przepis na łososia na parze z porowym puree


Składniki:

  • dwa kawałki surowego łososia,
  • dwa pory,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 cytryna,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz kolorowy,
  • cząber

 

Wykonanie:

Białą część pora przekroiłam na pół i pokroiłam w plasterki. W garnku rozpuściłam masło i wrzuciłam pory. Dusiłam około 10 min cały czas mieszając, aby pory zmiękły i się nie przypaliły. Po tym czasie podlałam je odrobiną wody, dodałam pokrojony czosnek i doprawiłam solą i pieprzem. Pory zblendowałam do uzyskania jednolitego puree.
Łososia opłukałam, polałam sokiem z cytryny i parowałam przez ok 10 minut.
Gotowego łososia ułożyłam na porowym puree i posypałam świeżym cząbrem, tak by dodać dodatkowego aromatu potrawie. Całość udekorowałam kolorowym pieprzem i podałam z cytryną, którą należy potem wycisnąć na łososia.
Smacznego:)
Łosoś na parze z bliska
Łosoś na parze z bliska
Propozycja podania
Propozycja podania

Bananowiec na zimno

Bananowiec na zimno
Bananowiec na zimno
Zimy jak dotąd nie widać, więc wprowadziłam troszkę chłodu do kuchni. Uwielbiam wszystko co słodkie, dlatego dziś bananowiec na zimno, pachnący kawą i cynamonem:) Idealnie poprawia humor, nie tylko kiedy go brak. Daje pozytywnego kopa energetycznego do wykonania wszystkich noworocznych postanowień. Świetnie sprawdza się do niedzielnej kawy dla gości, ale nie tylko:) Przepis zwłaszcza dla tych, którzy lubią smacznie i słodko zjeść i nie chcą się przy tym zbytnio napracować:)

Niech ten rok będzie dla Was słodki:) i zarażajcie słodyczą innych:) pesymistów mamy już i tak pod dostatkiem:)

Przepis na bananowca na zimno


Składniki:

  • 300 dag herbatników,
  • 0,5 kostki masła,
  • 2 łyżki kakao,
  • łyżka cynamonu,
  • 2 śmietanki 30%
  • masa krówkowa o smaku kawowym (może być inna wedle upodobań:)
  • 4 dojrzałe banany,
  • sok z połowy cytryny. 

Wykonanie:


Herbatniki dokładnie pokruszyłam i wsypałam do nich kakao i cynamon. Masło rozpuściłam w garnku i po ostudzeniu połączyłam z pokruszonymi herbatnikami. Całość dokładnie wymieszałam i wyłożyłam dno tortownicy, dokładnie dociskając do dna i boków. Włożyłam do lodówki na ok 15 min. (nie martwcie się tym, że masa będzie jeszcze dość sypka - po schłodzeniu w lodówce będzie idealna:) Na ostudzone w lodówce ciasto wyłożyłam masę krówkową.
Śmietankę ubiłam na sztywno mikserem i wyłożyłam na masę krówkową. Obrane banany pokroiłam w plasterki i pokropiłam sokiem z cytryny tak aby nie czerniały, a następnie wyłożyłam je na ubitą śmietanę. Całość posypałam dodatkowo kakao wymieszanym z cynamonem i zostawiłam na noc w lodówce:)
Smacznego:)

Herbatnikowy spód
Herbatnikowy spód

Banany na bitej śmietanie
Banany na bitej śmietanie
Gotowy bananowiec
Gotowy bananowiec
Bananowiec na zimno
Bananowiec na zimno

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...